Tips aquarium kopen

Een aquarium kopen dat doe je niet zomaar even. Het is een weloverwogen keuze die je moet maken. Maar wat is er zo bijzonder aan het kopen van een aquarium en hoeveel onderhoud is het om een aquarium te hebben? Hoe weet ik wat voor soort aquarium ik moet kopen?

Een aquarium is een ruimte die een ecosysteem nabootst voor aquatische planten of dieren. Deze ruimte kan variëren in grootte, maar heeft minimaal een transparante  kant. Hierbij worden de omstandigheden dus gecontroleerd, zodat de juiste hoeveelheid licht, juiste temperatuur en zuurstof.  Dus voordat er een aankoop wordt gedaan is het handig om te weten of u de verantwoordelijkheid voor het zorgen van dit mini-ecosysteem op u wilt nemen. Dit is bij veel mensen nog wel eens een gemaakte fout, uw kunt de vissen niet zomaar weggooien.  Dat geldt niet alleen voor vissen, maar ook voor andere (huis)dieren zoals katten, honden of konijnen. Als u zeker weet dat u verder wilt gaan in het idee van uw aquarium dan zijn er andere vragen die van toepassing komen .

Wat voor soort vissen wilt u hebben? Wat voor planten horen hierbij? Wat voor soort aquarium hoort hierbij,? Waar ga ik mijn aquarium plaatsen, krijgt het daar wel genoeg licht. Hoe houdt ik mijn aquarium levend?

Soort vissen

Er bestaan vele soorten vissen die geschikt zijn voor in aquarium in huis. Een goede afweging maken is dan ook belangrijk. U kunt kiezen uit echte gezelschapsvissen, koudwatervissen of speciale tropische vissen. Er zijn meerdere catalogi te vinden die lijsten met vissen aanbieden, waarin u zo de vis kan kiezen die u in uw aquarium wilt hebben. Heeft u graag tropische vissen? Een aantal populaire soorten zijn de (Siamese) kempvis, de hoogvinvis, de neon tetra, de zebrameerval, de discusvis, de maanvsis, de guppy, de ramirezi en de  diamantgoerami. Echter naast alleen vissoorten zou u ook bepaalde garnalen of slakken kunnen overwegen voor in uw aquarium.

Soort Planten

Alleen vissen en water is niet genoeg voor een aquarium. De planten zijn ook erg belangrijk, zo moeten zij de leefgemeenschap van de vis representeren. Zo kunnen planten in het water de beschutting geven, zuurstof aanmaken en houden de bodemklimaat in stand. Zo zijn er ook speciale planten die u kan gebruiken in de voorzone, middenzone en de achterzone van uw aquarium. Er zijn ook specifieke aquarium planten, zoals rode aquariumplanten, rode lotus, javaranen, waterpest, cabomba en nog veel meer. Het is belangrijk de specificaties van de planten te weten, zodat u in de lichtbehoefte en voedselbehoeften van die plant kan voorzien.

Soort voer

Als u uw keuze heeft gemaakt moet u opzoeken of uw vis een carnivoor, herbivoor of omnivoor is. Het geschikte voedsel uitkiezen voor de aquariumvissen is één van de meest belangrijke taken bij het onderhouden van uw vissen. Vissen hebben net als mensen een gevarieerde voeding nodig. Een goed gevoede aquariumvis resulteert natuurlijk in een aquarium vol leven.  Bij de beschrijvingen van de meeste vissen vindt u ook een beschrijving van de benodigde voedsel en deze kunt u gemakkelijk bestellen. Per productartikel staat aangegeven hoevaak en hoeveel er gevoed moet worden.

Soort aquaria

Nu u weet wat voor soort vissen u wilt hebben en u weet hoe groot uw vissen zijn kan u inschatten hoeveel plek ze zullen innemen. Hierbij moet u zich ook afvragen van hoe groot zijn de vissen en hoeveel ruimte mag mijn aquarium bezit nemen. Voor tropische vissen is trouwens een grotere aquarium van toepassing. Een te kleine aquarium is een vorm van dierenmishandeling.

Wat ook bepalend is voor je aquarium is wat je ermee wilt gaan doen. Als u bijvoorbeeld een aquarium midden in uw kamer wilt hebben,  dan is het misschien handig om een aquarium te hebben met een inhoud van >100 liter. Hier op Aqualeven.nl vindt u een overzichtvan aquaria van klein tot groot en van verschilende soorten zoals biOrb, Oase en Superfish. Waar komt het aquarium te staan? Op je bureau? of als blikvanger in je woonkamer? Is het een zonlicht arme plek? Houd hier rekening mee!

 Onderhoud

Naast de aanschaf van een aquarium zijn er nog andere componenten die essenntieel zijn om de juiste balans te houden in uw aquaria. Om alles in leven te houden heeft u onder andere een aquarium filter nodig, aquarium verlichting en luchtpomp. Op aqualeven.nl vindt u additionele aquarium toebehoren die afhankelijk van uw aquarium noodzakelijk zijn in onderhoud.

Voor een mooi aquarium is ook noodzakelijk dat het geregeld schoon wordt gemaakt. De decoratie, planten en bodembedekking in het aquarium moeten onder andere worden gereinigd. Voor andere problemen zoal algen kunt u preventief handelen, zodat u later minder tijd en geld hieraan hoeft uit te geven. Wanneer het water van kleur begint te veranderen of de ruit groener wordt is dat een teken dat er veranderingen moeten plaatsvinden in uw aquarium.

Met behulp van deze richtlijnen kunt u het meeste halen uit de aankoop van uw aquarium en heet u er nog heel lang plezier van.