Een goede waterbalans is de beste oplossing om niet te vaak het bassin, de planten en de ruiten schoon te hoeven maken. Een vaak gehoord probleem zijn de verschillende algen. Er zijn veel soorten algen die allen een andere oplossing nodig hebben. Een algemene oplossing is echter om waterbewoners zoals Black Molly en de Blauwe Kreeft toe te voegen aan het bassin. Deze soorten zijn dol op algen.

Bij de groene puntalg bijvoorbeeld is de beste oplossing om het bassin uit het zonlicht te halen en calcium aan het water toe te voegen.
Baardalg ziet er uit als een pluizig groepje of sliert algen en is het beste op te lossen door meer CO2 toe te voegen aan het water met behulp van een luchtpomp (of een hogere stand).
Een groene waas van slierten is waarschijnlijk draadalg en is ook te bestrijden met een meer constante CO2 aanvoer. Ook kunt u vloeibaar CO2 aan het water toevoegen.
Een slijmerige blauwgroene geurige smurrie is blauwalg en kan opgelost worden door het filter goed schoon te maken en het water meer te laten stromen. Blauwalg vormt zich voornamelijk in stilstaand water.

De groen water zweef alg ziet eruit als een groene waas in het water. De oplossing hiervoor is om 50% van het water te verversen en meer CO2 en snelgroeiende planten toe te voegen.
Een bruine slijmerige laag is de bruine alg. Dit probleem kan je oplossen door langzaam het aantal lichturen op te voeren in het water. Ook kan je meer CO2 toevoegen aan het water als de PH waarde te hoog blijkt te zijn.

Bij een witte waas in het bassin is er vaak sprake van de witte alg. Voeg hiertegen planten toe aan de decoratie zoals: Cabomba en Waterpest.

Een filter en een zogenaamd waterstofzuigertje kunnen al veel problemen in het bassin oplossen. Een handige tip voor een verkalkte lamp is een sponsje met natuurazijn. Let op dat het water in het bassin zijn eigen biotoop heeft. Zorg er altijd voor dat u niet met kraanwater die biotoop verstoort.